LAST NED VÅRBINGO

Solfrids leirbålsprat

Bas er aldri fjas!

tips og triks Feb 16, 2024

Har du vært ute i det siste?

Prøvd å base i snøen, eller dynka din beste venn med snø langt ned i nakken? Tatt deg tid til en pause og hørt latter og glede over all denne hvite massen, som er overalt? Kjent snøen mellom fingrene? 

Og hvor mange snøengler har du laget i år? Enten du tror på engler i det hinsidige eller du har mer sansen for det som er håndfast, jeg anbefaler snøengler. Snøengler er lavterskelbasing i snøen, særlig velegnet for deg som ikke tør kaste deg ut i snøen, uten en plan og et mål.

Jeg utfordrer deg til å komme deg ut i snøen nå, før den smelter og vinteren er borte! 

For snø innbyr til lek, basing, skiturer og aking. Har du vært i akebakken, og kost deg i snøen? Du trenger bare et akebrett. Ingen krav om å ake med barn, annet enn i eget hode. Å sette utfor bakken, med et barnlig hvin og kjenne adrenalinet i den litt for stive voksenkroppen når du suser ned bakken. Og du som er tøffest bygger hopp og kjenner virkelig at du lever, mens hele kroppen svever over hoppet. Og vissheten om at snøen er myk og tar deg imot, der nederst gjør det lett å slippe seg løs. Og til deg som er mer sjenert, som er litt redd for at lekenheten skal avsløres, kan jeg foreslå en skitur. En skitur er mer diskre, mindre leken, men fortsatt en digg måte  komme seg ut i naturen og glede seg over snøen.  

Jeg elsker alle mulighetene snøen gir, selv om en kan bli lei av snømåking. For snøen er der for alle, både barn og voksne som tør å slippe til leken. Og tar en pause fra alvoret som ofte legger seg som et nett rundt voksenlivet. 

Ta en pause, gå ut i snøen og lek nå som den er her. Venter du for lenge kan den ha smeltet vekk, før du kommer deg ut. For snø er et perfekt byggemateriela, til å lage borger, slott og kunst, til å utfolde seg og kjenne den kalde hvite massen forme seg i hendene dine. Og den påvirkes av deg, av varmen fra hendene dine, den drypper og blir vår og kjennes annerledes.

 

Det er gøy å leke i snøen, og kler du riktig på deg kan du holde på ute i timevis.

Men hvordan bør du egentlig kle deg, for å ikke fryse ræva av deg når du er ute og leker i snøen? 

Der ute i snøen, bør du sende en takknemlig tanke til alle sauer, som gir oss ull. Glatt superwash ull eller ull som stikker og klør, valget er ditt, men bruk ull. Selv liker jeg stikkeull best, jeg kjenner litt ekstra at jeg lever, når ulltøyet skraper tørt mot kinnet. Og det som er det aller beste med ull, er at strukturen på fibrene gjør at ull beholder isolasjonsegenskapene sine, selv om den blir fuktig.

Så for deg som er ute og leker, som tar noen pauser ved bålet eller ikke går så altfor fort, er ull innerst viktig for å holde varmen. For fartsfantomene, som alltid beveger seg med stor fart, kan det være annerledes. Vi som lever saktere og de som løper har likevel en ting til felles, vi svetter. Og når man er i aktivitet hele tiden, er svetten varm, og tynt superundertøy, som transporterer den klamme svetten vekk fra kroppen, vil fungere bra.

Men når man som meg, veksler mer mellom aktivitet og pauser, rekker svetten å bli kjøligere, og da trenger jeg et lag innerst som isolerer selv om det er fuktig. Og her er ull fantastisk. Så husk alltid tynn ull innerst, og bygg på med flere lag utover. Ytterst bruker jeg å ha et lag med vindtette skallklær som snøen enkelt kan børstes av. 

Lag på lag med klær, gjør det lettere å ta av et lag om du kjenner du blir for varm, eller ta på et til om du blir kald. Luft mellom hvert lag bidrar til ekstra isolasjon. I tillegg bør du ha skjerf eller buff av ull for å holde både halsen og haka varm, og på toppen tar du en varm lue. Husk votter, ikke hansker når det er kaldt. Prøv selv og erfar selv, hvordan votter er mye varmere enn hansker. Hansker har større overflate som kan bli våt og kald, og hver finger er for seg selv. Inni votten din, der varmer fingrene dine hverandre, i et hyggelig fellesskap. 

 

Eller så kan du jo også fyre bål 🔥 og holde varmen der. 

Og husk at bas er aldri fjas!

SYNES DU DØRSTOKKMILA ER LANG OG TRENGER LITT INSPIRASJON FOR Å KOMME DEG UT?

Få barnåler rett i innboksen

Jeg sender jevnlig ut kortreist friluftsglede, bål og andre artige påfunn.

Du kan sove trygt. Jeg kommer hverken til å spamme deg eller selge informasjonen din videre